Σελίδες

Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014

Διαλογισμός- Γιατί έχετε ανάγκη να τον κάνετε

H λέξη διαλογισμός δεν είναι ακριβής ερμηνεία της λέξης meditation – αλλά δεν έχουμε μια πιο κατάλληλη λέξη να εκφράζει την κατάσταση της μη-σκέψης.
Στο ορθογραφικό λεξικό Τεγόπουλου-Φυτράκη διαβάζουμε: Διαλογισμός είναι η σκέψη, ο συλλογισμός, ο στοχασμός – και στο παλαιότερο αλλά τόσο έγκυρο λεξικό Σταματάκου: Διαλογισμός είναι η νοητική διαδικασία για την παραγωγή κρίσεων (σχετικά με σημαντικό θέμα), καθώς και το προϊόν αυτής της διαδικασίας. Καμία σχέση, δηλαδή, με την μη παραγωγή σκέψεων που επιθυμούμε να επιτύχουμε κάνοντας meditation.
Αυτό που θέλουμε να πούμε σήμερα με τη λέξη διαλογισμός, είναι η μορφή της πνευματικής συγκέντρωσης που επιτυγχάνεται με τη βαθιά χαλάρωση, την απομάκρυνση κάθε σκέψης και εξωτερικών ερεθισμάτων από τη συνειδητότητα του υποκειμένου. Σκοπός του διαλογισμού είναι η άντληση γνώσης ή και εμπειριών άμεσα, χωρίς τη χρήση των αισθητηρίων οργάνων του ανθρώπου ή οποιασδήποτε πηγής πληροφόρησης. Γενικότερα θεωρείται και μέσο ψυχικής χαλάρωσης και ευεξίας.
Αλλά γιατί έχουμε ανάγκη να διαλογιζόμαστε;
Όλοι αντιμετωπίζουμε τα συμπτώματα της Ανάληψης (Ascension) με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Το σύστημα των τσάκρας μας έχει αναβαθμιστεί από 7 σε 13 πρωτεύοντα τσάκρας και ο διαλογισμός μας προσφέρει ουσιαστική βοήθεια για να υπερβούμε τα κύματα της Ανάληψης. Εδώ είναι μια απλή υπενθύμιση για τα οφέλη του διαλογισμού. 10 λεπτά επί δύο φορές την ημέρα είναι ό,τι χρειάζεται ο καθένας για να εξομαλύνει το δρόμο προς μια χαρούμενη μεταμόρφωση.
Στην παρακάτω φωτογραφία μπορείτε να δείτε τις επιπτώσεις που έχει ένας 20λεπτος διαλογισμός στον εγκέφαλό σας.
Στην αριστερή πλευρά υπάρχει μεγάλη δραστηριότητα Βήτα κυμάτων, η οποία χαρακτηρίζεται από τα φωτεινά ροζ και κίτρινα ίχνη, πράγμα που υποδεικνύει ότι ο εγκέφαλος επεξεργάζεται ενεργά πληροφορίες. Αλλά αυτή η δραστηριότητα μειώνεται δραματικά στη δεξιά πλευρά καθώς ο εγκέφαλος επιβραδύνει και χαλαρώνει.
Η περίληψη που ακολουθεί, εξηγεί το γιατί η ηρεμία του εγκεφάλου σας είναι μια τόσο δυναμική διαδικασία και πώς τα διαφορετικά μέρη του εγκεφάλου ανταποκρίνονται στο διαλογισμό. Είναι λίγο τεχνικό, αλλά κάνει συναρπαστική την ανάγνωση.

Μετωπιαίος λοβός
Είναι το πιο ιδιαίτερα εξελιγμένο τμήμα του εγκεφάλου, υπεύθυνο για τη λογική, το σχεδιασμό, τα συναισθήματα και την αυτο-επίγνωση. Κατά τη διάρκεια του διαλογισμού, ο μετωπιαίος φλοιός τείνει να βγει εκτός σύνδεσης.

Βρεγματικός λοβός
Αυτό το τμήμα του εγκεφάλου επεξεργάζεται αισθητηριακές πληροφορίες σχετικά με τον περιβάλλοντα κόσμο, προσανατολίζοντάς σας στο χώρο και το χρόνο. Κατά τη διάρκεια του διαλογισμού, η δραστηριότητα στον βρεγματικό λοβό επιβραδύνεται.
Θάλαμος
Ο φύλακας των πυλών για τις αισθήσεις. Με το όργανο αυτό εστιάζετε την προσοχή σας διοχετεύοντας κάποια αισθητηριακά δεδομένα βαθύτερα στον εγκέφαλο και διακόπτοντας άλλα σήματα στην πορεία τους. Ο διαλογισμός μειώνει τη ροή των εισερχμένων πληροφοριών σε μια στάλα.

Δικτυωτός σχηματισμός
Ως φρουρός του εγκεφάλου, αυτή η δομή λαμβάνει τα εισερχόμενα ερεθίσματα και βάζει τον εγκέφαλο σε εγρήγορση, έτοιμο να ανταποκριθεί. Σε φάση διαλογισμού πισωγυρίζει το σήμα διέγερσης.

Εν συντομία, με τη χαλάρωση του εγκεφάλου μέσω του διαλογισμού, μπορείτε να μειώσετε τα εξωτερικά ερεθίσματα και να δημιουργήσετε διανοητικό χώρο για νέες ιδέες, διαίσθηση, έμπνευση και να αναδυθεί η δημιουργικότητά σας. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να αλλάξετε την καλωδίωση του μυαλού σας για την επιτυχία, ενθαρρύνοντάς σας σε πιο θετικές σκέψεις ενδυνάμωσης.

Αλλά εκτός από την βοήθεια προς το μυαλό σας, υπάρχουν ένα σωρό επίσης οφέλη για την υγεία σας – σωματική, συναισθηματική και διανοητική που μπορούν να αποκτηθούν από την τακτική του διαλογισμού.


Αν σας άρεσε το άρθρο κάντε ένα like, κοινοποιήστε το στους φίλους σας και μοιραστείτε μαζί τους την γνώση

Πηγή

*Οι πληροφορίες που παρέχονται στο blog αυτό έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δε μπορούν να αντικαταστήσουν τη γνωμάτευση ή την επίσκεψη σε γιατρό ή σε άλλον ειδικό της υγείας