Παρασκευή, 5 Σεπτεμβρίου 2014

Home Yoga: Eυεξία και Εναρμόνιση στο... σαλόνι σας

του Νικόλα Γεωργιακώδη Έχοντας πίσω της μια ιστορία περίπου τριών χιλιάδων χρόνων , η παγκοσμίως διαδεδομένη μέθοδος της γιόγκα, αποτελεί ολοκληρωμένο σύνολο φυσικών, ψυχικών και διατροφικών δραστηριοτήτων, που απώτερό τους στόχος είναι η ένωση του ανθρώπου με το Θείο.
Για τον περισσότερο κόσμο βέβαια, αυτά είναι «ψιλά γράμματα». Η γιόγκα, μετά την διάδοσή της στην Δύση, έχασε ουσιαστικά το μέρος που είχε να κάνει με τον διαλογισμό και την φιλοσοφία και απέκτησε περισσότερο «αθλητικό» χαρακτήρα. Χρησιμοποιήθηκε κυρίως για να αυξήσει την ευλυγισία και την μυϊκή δύναμη, παρά για να καλλιεργήσει τον νου και να αναπτύξει μεθόδους συγκέντρωσης.

Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για μία άκρως αποτελεσματική μορφή σωματικής και – κατ’ επέκταση - πνευματικής άσκησης, η οποία δεν έχει όριο εξέλιξης, ούτε τερματικό στάδιο. Μέρα με την μέρα, χρόνο με τον χρόνο, ο άνθρωπος που κάνει γιόγκα κατανοεί καλύτερα τις στάσεις, βελτιώνει την τεχνική του σε αυτές και, αν ο ίδιος θελήσει, κάνει πλέον την γιόγκα τρόπο ζωής και σκέψης, υιοθετεί την κοσμοθεωρία της, ερχόμενος έτσι σε κοντινότερη επαφή με το Θείο.

Ένα από τα πολλά θετικά της γιόγκα και των παρακλαδιών της (Raja, Karma, Jhana, Bhakti και Hatha), πέρα από την σωματική και ψυχική ευεξία που αναπτύσσει, είναι και το ότι οι ασκήσεις μπορούν να εφαρμοστούν πρακτικά σε οποιοδήποτε χώρο. Στο γραφείο, στον κήπο, στην παραλία και φυσικά στο σπίτι. Έχοντας ως βάση το σαλόνι ή κάποιο άλλο δωμάτιο του σπιτιού μας λοιπόν, μπορούμε να εκτελέσουμε μια ακολουθία στάσεων και κινήσεων γιόγκα, οι οποίες είναι αρκετά απλές, δεν χρειάζονται ιδιαίτερη ευλυγισία και προσαρμόζονται στθς σωματικές δυνατότητες του καθενός.

Οι στάσεις που σας προτείνουμε, ανήκουν στην ακολουθία Surya Namaskara (χαιρετισμός στον Ήλιο) και εκτελούνται συνεχόμενα. Στόχο έχουν την βελτίωση της ευλυγισίας, αλλά και την αύξηση της μυϊκής δύναμης, αφού συνδυάζουν διατατικές και δυναμικές ασκήσεις.

Τι να προσέξετε

Όπως κάθε μορφή άσκησης, έτσι και η γιόγκα έχει και κινδύνους αν δεν εκτελεστούν οι στάσεις σωστά. Αν σε κάποια θέση νιώσετε ότι πονάτε ή ότι δεν μπορείτε να την κάνετε στο πλήρες εύρος της, μην πιεστείτε. Με τον χρόνο θα αποκτήσετε μεγαλύτερη ευλυγισία, αυξάνοντας έτσι το εύρος της κίνησης. Επίσης, αν αντιμετωπίζετε κάποιο μυοσκελετικό πρόβλημα (μέση, γόνατα, ώμοι) είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε πρώτα τον ορθοπεδικό σας προτού προχωρήσετε στις παρακάτω ασκήσεις. Είναι τέλος, σημαντικό να ακολουθείτε τις αναπνοές όπως αναγράφονται στις επιμέρους περιγραφές των στάσεων, έτσι ώστε να διευκολύνετε περισσότερο τις κινήσεις σας. Θυμηθείτε: Η γιόγκα προϋποθέτει γαλήνη πνεύματος και ηρεμία σώματος.

Τι θα χρειαστείτε

Οι στάσεις πρέπει να γίνουν πάνω σε μαλακό υπόστρωμα (ματ) και όχι στο πάτωμα. Θα βρείτε σίγουρα σε καταστήματα με είδη άθλησης ή μπορείτε να αγοράσετε και online. Δείτε εδώ ορισμένα. Φορέστε άνετα ρούχα, ώστε να διευκολυνθούν οι κινήσεις σας και βγάλτε παπούτσια και κάλτσες για να αποκτήσετε καλύτερη επαφή με το έδαφος. Αν θέλετε μπορείτε να βάλετε και την κατάλληλη μουσική για Yoga. Κυκλοφορούν πολλές τέτοιες συλλογές και είναι σίγουρο ότι θα βρείτε κάποια στα δισκοπωλεία. Ενδεικτικά αναφέρουμε την Yoga & Meditation και το Yoga Eastern Harmony

Αφού απλώσετε το στρώμα λοιπόν, αφαιρέσετε παπούτσια και κάλτσες και βάλετε το CD να παίζει, είστε έτοιμοι να ξεκινήσετε την ακολουθία.

Βήμα 1: Tadasana (όρθια στάση) Σταθείτε όρθιοι με τα πέλματα παράλληλα μεταξύ τους κολλητά. Αν οι αστράγαλοι ακουμπάνε μεταξύ τους, μπορείτε να τα ανοίξετε λίγο. Εστιάστε το βάρος σας στο κέντρο του πέλματος και όχι στις φτέρνες ή στα δάχτυλα. Πιέστε τα πέλματα στο πάτωμα, τεντώνοντας τα πόδια προς τα πάνω και σφίγγοντας τους τετρακεφάλους. Κρατώντας αυτήν την στάση σφίξτε τους γλουτούς προς τα μέσα και βάλτε τα χέρια σας κατά μήκος των πλευρών του σώματος με τις παλάμες να «κοιτάζουν» τους μηρούς. Κρατώντας το κεφάλι και την σπονδυλική στήλη σε ευθεία, ρουφήξτε μέσα το στομάχι, σηκώστε και ανοίξτε το στέρνο, αναπνέοντας κανονικά καθ’όλη την διάρκεια της άσκησης. Κρατήστε αυτήν την στάση για είκοσι με τριάντα δευτερόλεπτα. Η Tadasana βελτιώνει την κακή στάση του σώματος, ισιώνοντας την σπονδυλική στήλη, σφίγγει τους γλουτούς και τονώνει τους τετρακέφαλους.


Αν σας άρεσε το άρθρο κάντε ένα like, κοινοποιήστε το στους φίλους σας και μοιραστείτε μαζί τους την γνώσηΠηγή

*Οι πληροφορίες που παρέχονται στο blog αυτό έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δε μπορούν να αντικαταστήσουν τη γνωμάτευση ή την επίσκεψη σε γιατρό ή σε άλλον ειδικό της υγείας