Σελίδες

Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2014

Στο εναλλακτικό μικροσκόπιο η κανέλα

ΑΠΟ ΤΗ ΦΩΤΕΙΝΗ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ

Ίσως είναι το πιο διάσημο μπαχαρικό, σίγουρα όμως και το πιο αγαπημένο. Όπως καταλάβατε, στο εναλλακτικό μικροσκόπιο βάζουμε την κανέλα.

Αειθαλές φυτό, γνωστό επιστημονικά ως κιννάμωμο το κεϋλανικό. Η κανέλα που χρησιμοποιούμε ως μπαχαρικό είναι ο φλοιός των νεαρών βλαστών του φυτού. Ο φλοιός χρησιμοποιείται στη μαγειρική, τη ζαχαροπλαστική, την ποτοποιία, την αρωματοποιία και την ιατρική. Δίνει ξεχωριστό άρωμα και γεύση σε φαγητά και γλυκά, αλλά οι ιδιότητές της δεν σταματούν εδώ. Πέρα από τα οργανοληπτικά της χαρακτηριστικά, ξεχωρίζει για την ιδιαίτερη διατροφική της αξία, η οποία για πολλούς θεωρείται και θεραπευτική. Το γεγονός αυτό οφείλεται κυρίως σε ορισμένα ιδιαίτερα συστατικά που συναντάμε στην κανέλα, με κυριότερη τη κινναμαλδεΰδη (cinnamaldeyde).

Πώς μας ωφελεί
Œ Η κινναμαλδεΰδη έχει μελετηθεί για την επίδρασή της στα αιμοπετάλια και έχει βρεθεί ότι βοηθάει στην πρόληψη σχηματισμού θρόμβων. Παράλληλα, της έχουν αποδοθεί σημαντικές αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.
 Διάφορα συστατικά της κανέλας έχουν και ισχυρή αντιμικροβιακή δράση, χάρη στην ικανότητά τους να εμποδίζουν την ανάπτυξη ανεπιθύμητων βακτηρίων, μυκήτων κ.ά. Για τον λόγο αυτό, η κανέλα χρησιμοποιείται ως υλικό σε παραδοσιακά εθνικά φαγητά, ιδιαιτέρως σε αυτά που περιέχουν ωμά τρόφιμα.
Ž Χαρακτηριστικά είναι επίσης τα στοιχεία που έχουμε σε σχέση με την επίδραση της κανέλας στον καλύτερο έλεγχο του σακχάρου. Η κανέλα καθυστερεί τον ρυθμό γαστρικής κένωσης, δηλαδή τον χρόνο που χρειάζεται η τροφή για να περάσει από το στομάχι, με αποτέλεσμα να έχουμε μια πιο αργή απορρόφηση των σακχάρων της τροφής. Παράλληλα, ερευνητικά δεδομένα καταδεικνύουν μια σημαντική επίδραση της κανέλας στην ευαισθησία των κυττάρων του οργανισμού στην ινσουλίνη, βελτιώνοντας κατά αυτόν τον τρόπο ακόμη περισσότερο τον γλυκαιμικό έλεγχο.
 Το αιθέριο έλαιο έχει αντιμικροβιακές και αντισηπτικές ιδιότητες.
 Η κανέλα βοηθά σε πεπτικές διαταραχές, δρα κατά της δυσκοιλιότητας και έχει θερμαντικές ιδιότητες (οι κομπρέσες με κανέλα ανακουφίζουν αρθριτικούς και ρευματικούς πόνους).
‘ Τέλος, επιστημονικά δεδομένα έχουν δείξει ότι η μυρωδιά και η γεύση της κανέλας μπορούν να ενεργοποιήσουν εγκεφαλικά κέντρα που σχετίζονται με τη νοητική λειτουργία.

Άριστα στη θρεπτική αξία
Η κανέλα αποτελεί μια εξαιρετική πηγή μαγγανίου, που σχετίζεται με την παροχή ενέργειας και ποικίλες μεταβολικές διαδικασίες στον οργανισμό μας. Δύο κουταλιές κανέλα μάς προμηθεύουν το 38% του μαγγανίου, το 10% των φυτικών ινών, το 9,6% του σιδήρου (σε όχι όμως καλά απορροφήσιμη μορφή) και το 6% του ασβεστίου που ο οργανισμός μας χρειάζεται καθημερινά.

Στην αγορά
● Την κανέλα μπορούμε να τη βρούμε είτε σε σκόνη είτε σε ξύλα (στικ) για χρήση στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική. Τα ξύλα κανέλας διατηρούνται καλύτερα και για περισσότερο χρονικό διάστημα, ωστόσο η σκόνη δίνει πιο έντονη γεύση. Θα πρέπει να διατηρείται σε αεροστεγή γυάλινα δοχεία, σε δροσερό, σκοτεινό και ξηρό μέρος. Η σκόνη, όταν φυλάσσεται σωστά, διατηρεί τη γεύση της μέχρι και 6 μήνες, ενώ τα ξύλα μέχρι και 1 χρόνο.
● Μπορείτε να βρείτε και φαρμακευτικά σκευάσματα κανέλας (π.χ. σταγόνες, κάψουλες για πεπτικά προβλήματα κ.λπ.) σε ορισμένα φαρμακεία. Τα περισσότερα από αυτά δρουν συμπληρωματικά με τη θεραπευτική αγωγή που σας έχει συστήσει ο γιατρός σας. Ανάλογα με το πρόβλημά σας, και σε κάθε περίπτωση πριν από τη λήψη ή χρησιμοποίησή τους, πρέπει να συμβουλεύεστε τον θεράποντα γιατρό σας.

Φτιάξτε μόνοι σας
Για εισπνοές: Σε ένα μπολ με καυτό νερό, βάζετε 2 σταγόνες αιθέριο έλαιο κανέλας και κάνετε εισπνοές όταν είστε κρυωμένοι και έχετε μπουκωμένη μύτη. Ωστόσο, αυτό που πρέπει να προσέξετε είναι να μην έρθουν οι ατμοί σε επαφή με τα μάτια σας, γιατί θα τα ερεθίσουν. Γι’ αυτό, φροντίστε να τα έχετε καλυμμένα με μια πετσέτα.
Για μασάζ: Σε 100 ml ελαιόλαδο, ρίχνετε 1 ml αιθέριο έλαιο κανέλας και 2 ml αιθέριο έλαιο δεντρολίβανου ή πορτοκαλιού. Με το μείγμα κάνετε μασάζ σε όλο το σώμα, για χαλάρωση, ή τοπικό μασάζ στην κοιλιά, αν είστε κρυωμένοι και πονάει η κοιλιά σας.
Έγχυμα: Βάζετε σε καυτό νερό 1/2 κουταλάκι κανέλα σε σκόνη και 1/2 κουταλάκι τζίντζερ σε σκόνη και το πίνετε ως έγχυμα για το κρύωμα, αλλά και για τόνωση. Μπορείτε, επίσης, αντί για έγχυμα, να κάνετε με αυτό κομπρέσες για ανακούφιση από αρθριτικούς ή ρευματικούς πόνους.

TIP: Να θυμάστε
Τη λήψη της πρέπει να αποφεύγουν οι γυναίκες κατά την εγκυμοσύνη και ιδιαίτερα το αιθέριο έλαιο της κανέλας, γιατί είναι διεγερτικό της μήτρας. Προσεκτικοί πρέπει να είναι επίσης όσοι ταλαιπωρούνται από αλλεργίες, ειδικά όταν αυτή έρχεται σε επαφή με το δέρμα. Το αιθέριο έλαιο κανέλας είναι πολύ ισχυρό και δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιείται μόνο του παρά μόνο αναμεμειγμένο με λάδι.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΟΝ κ. ΧΑΡΗ ΓΕΩΡΓΑΚΑΚΗ, κλινικό διαιτολόγο-διατροφολόγο, πρόεδρο του Ελληνικού Ινστιτούτου Διατροφής, και την κ. ΓΙΑΝΝΑ ΠΕΡΓΑΝΤΑ, φαρμακοποιό.


Αν σας άρεσε το άρθρο κάντε ένα like, κοινοποιήστε το στους φίλους σας και μοιραστείτε μαζί τους την γνώση



Πηγή

*Οι πληροφορίες που παρέχονται στο blog αυτό έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δε μπορούν να αντικαταστήσουν τη γνωμάτευση ή την επίσκεψη σε γιατρό ή σε άλλον ειδικό της υγείας