Σελίδες

Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου 2014

Πρώτες βοήθειες από το φαρμακείο της φύσης

ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΣΩ ΠΑΠΑΣΟΥΛΗ


Έχετε πονοκεφάλους, αλλά δεν θέλετε να πάρετε παυσίπονο; Στραμπουλίξατε το πόδι και εκτός από πάγο δεν γνωρίζετε τι άλλο να χρησιμοποιήσετε; Μην αφήσετε τις μικρές ενοχλήσεις να σας χαλάσουν τη διάθεση. Ξεπεράστε τις με προϊόντα από το φαρμακείο της φύσης.

Έχετε ναυτίες και πονοκεφάλους, αλλά δεν θέλετε να καταφύγετε στη λύση του παυσίπονου; Στραμπουλίξατε το πόδι σας και εκτός από πάγο δεν γνωρίζετε τι άλλο να χρησιμοποιήσετε ώστε να υποχωρήσει το πρήξιμο; Μην αφήσετε αυτές τις μικρές και ξαφνικές ενοχλήσεις να σας χαλάσουν τη διάθεση. Ξεπεράστε τις με προϊόντα από το φαρμακείο της φύσης.

Γνωστά βότανα και ουσίες μπορούν να σας προσφέρουν αποτελεσματικές λύσεις τόσο για την πρόληψη όσο και για την αντιμετώπιση ορισμένων δυσάρεστων συμπτωμάτων. Αρκεί, βεβαίως, να λαμβάνονται με προσοχή, σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας ή ενός ειδικού, και φυσικά με τη λογική ότι δεν υποκαθιστούν άλλες ιατρικές και φαρμακευτικές θεραπείες.

1. Τζίντζερ για τις ναυτίες
Επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι το τζίντζερ -ελληνικά πιπερόριζα- είναι αποτελεσματικό ενάντια στις ναυτίες, ενώ βοηθά στην πέψη. Στην Κίνα εδώ και αιώνες οι γυναίκες καταναλώνουν ρίζες τζίντζερ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για να αντιμετωπίζουν τις πρωινές ναυτίες. Επίσης, τονώνει τον οργανισμό και αμβλύνει τα συμπτώματα του κρυολογήματος, του στομαχόπονου και του πονοκεφάλου.
Προσοχή Η κατανάλωσή του πρέπει να γίνεται με μέτρο, καθώς η συστηματική μακροχρόνια λήψη του πιθανόν να προκαλέσει ανεπιθύμητες ενέργειες. Επίσης, πρέπει να αποφεύγεται από παιδιά κάτω των 2 ετών.
Χρήση
Για δυσπεψία-ναυτία: Φτιάξτε το τσάι σας όπως συνήθως και προσθέστε 1 κουταλάκι τριμμένο τζίντζερ ή μόνο μία σταγόνα αιθέριο έλαιο τζίντζερ.
Για κρυολόγημα: Σε ένα φλιτζάνι καυτό νερό, προσθέστε 1 κουταλάκι τζίντζερ σε σκόνη ή τριμμένη φρέσκια ρίζα, 2-3 σταγόνες λεμόνι και 1 κουταλάκι μέλι. Αφήστε το 3-4΄, σουρώστε το και πιείτε το.

2. Άρνικα για διαστρέμματα και μώλωπες
Παρασκευάζεται από ένα είδος μαργαρίτας (Αρνίκη η ορεινή) που ευδοκιμεί στην κεντρική Ευρώπη. Χρησιμοποιείται για να απαλύνει τους πόνους και το πρήξιμο από τα διαστρέμματα και τους μώλωπες, ανακουφίζει τους κουρασμένους μυς, καταπραΰνει τις χιονίστρες.
Προσοχή Έχει αποκλειστικά εξωτερική χρήση. Αποφεύγεται η χρήση της, σε οποιαδήποτε μορφή, πάνω σε ανοιχτές πληγές, γιατί μπορεί να επιδεινώσει το τραύμα. Επίσης, είναι απαγορευτική για τους αλλεργικούς.
Χρήση Τοποθετήστε στο σημείο όπου χτυπήσατε κομπρέσες που έχετε εμβαπτίσει σε ένα ποτήρι κρύο νερό, στο οποίο έχετε ρίξει ένα κουταλάκι βάμμα άρνικας. Επαναλαμβάνετε τη διαδικασία 3 φορές την ημέρα, αφήνοντας τις κομπρέσες κάθε φορά για 20΄. Κομπρέσες μπορείτε να κάνετε και με έγχυμα άρνικας. Για να το παρασκευάσετε, θα ρίξετε 1 πρέζα αποξηραμένη άρνικα σε 1 φλιτζάνι βραστό νερό και θα το αφήσετε για 5΄.

3. Αλόη βέρα για ελαφριά εγκαύματα
Ακουμπήσατε στο αναμμένο μάτι της κουζίνας ή στο σίδερο; Ανακουφιστείτε από το κάψιμο απλώνοντας στην πονεμένη περιοχή το παχύρρευστο τζελ της αλόης, το οποίο είναι γνωστό για τη θεραπευτική του δράση σε μικρά εγκαύματα. Διεγείρει την ανάπλαση των κυττάρων, ενώ παρουσιάζει σημαντικές ενυδατικές, μαλακτικές και καταπραϋντικές ιδιότητες. Επίσης, είναι αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση εγκαυμάτων από την έκθεση στον ήλιο.
Προσοχή Η χρήση της θεωρείται ασφαλής, αρκεί ο χυμός της να μην τοποθετείται κατευθείαν πάνω σε εκτεταμένη ανοιχτή πληγή.
Χρήση Κόψτε ένα φύλλο, πλύντε το, ανοίξτε το στη μέση και βάλτε το πάνω στο έγκαυμα. Επαναλάβετε μέχρι το κάψιμο να φύγει.

4. Πρόπολη για το κρυολόγημα
Πρόκειται για ένα θαυματουργό μείγμα που παράγουν οι εργάτριες μέλισσες συλλέγοντας ρητινώδεις ουσίες και αναμειγνύοντάς τις με κερί και διάφορες εκκρίσεις προκειμένου να προστατεύσουν την κυψέλη από μολύνσεις. Έχει αντιοξειδωτική και αντιβιοτική δράση, που αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τις ιώσεις τόσο σε προληπτικό επίπεδο όσο και κατά την εκδήλωσή τους. Σε μορφή διαλύματος χρησιμοποιείται για την υγιεινή της στοματικής κοιλότητας, καθώς καταπολεμά διάφορες λοιμώξεις, π.χ. τις επίμονες ουλίτιδες και την κακοσμία. Επίσης, δίνει λάμψη στο δέρμα, ενώ βοηθάει στην ανάπλαση των κατεστραμμένων κυττάρων, επιταχύνοντας την επούλωση των πληγών.
Προσοχή Απαγορεύεται η λήψη της σε οποιαδήποτε μορφή από έγκυες ή θηλάζουσες γυναίκες, καθώς και από παιδιά κάτω των 5 ετών.
Χρήση Δέκα σταγόνες (βάμμα) 3 φορές την ημέρα για 1 εβδομάδα.

5. Σπιρουλίνα για γερό ανοσοποιητικό
Το μικροσκοπικό φύκι του γλυκού νερού έχει χαρακτηριστεί από τη NASA «τροφή του μέλλοντος» και από τον ΟΗΕ «ιδανική τροφή για την ανθρωπότητα», καθώς περιέχει περισσότερες από 100 θρεπτικές ουσίες σε τόσο μεγάλες ποσότητες, που θα μπορούσε να αποτελέσει πολύτιμη τροφή σε περιπτώσεις υποσιτισμού. Έρευνες έχουν δείξει ότι θωρακίζει το ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ τα αμινοξέα της προστατεύουν τα εγκεφαλικά κύτταρα και βελτιώνουν τη λειτουργία του νευρικού συστήματος. Ακόμη, τα αντιοξειδωτικά στοιχεία της σπιρουλίνας συμβάλλουν στην καταπολέμησης της πρόωρης γήρανσης.
Προσοχή Η κατανάλωσή της είναι ασφαλής, αρκεί να ακολουθούνται η δοσολογία και οι οδηγίες χρήσης που αναγράφονται στη συσκευασία.
Χρήση Τέσσερις ταμπλέτες ή κάψουλες ημερησίως (2 το πρωί και 2 το βράδυ). Η σπιρουλίνα κυκλοφορεί και σε άλλες μορφές (σκόνη ή σιρόπι), οι οποίες όμως προτιμώνται λιγότερο εξαιτίας της δυσάρεστης γεύσης τους.


ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΤΗΝ κ. ΓΙΑΝΝΑ ΠΕΡΓΑΝΤΑ, φαρμακοποιό (www.perganda.gr).

Αν σας άρεσε το άρθρο κάντε ένα like, κοινοποιήστε το στους φίλους σας και μοιραστείτε μαζί τους την γνώση



Πηγή

*Οι πληροφορίες που παρέχονται στο blog αυτό έχουν καθαρά ενημερωτικό χαρακτήρα και δε μπορούν να αντικαταστήσουν τη γνωμάτευση ή την επίσκεψη σε γιατρό ή σε άλλον ειδικό της υγείας