Σελίδες

Κυριακή 25 Μαΐου 2014

Η τροφή που κάνει τους διατροφολόγους να ξεκινούν την αλφαβήτα από το "Κ"...

Ακόμα και η μικρότερη δόση είναι ευεργετική για τον οργανισμό. Είναι τόσο απαραίτητη που θα την βρείτε στις πιο υγιεινές συνταγές τόσο των κανονικών φαγητών, όσο και των γλυκών. Ακόμα και σε ροφήματα, είτε είναι ζεστά, είτε είναι παγωμένα, ταιριάζει γευστικά και μας βοηθάει ταυτόχρονα.

Ο λόγος φυσικά γίνεται για την κανέλα. Αυτήν τη "μαγική" τροφή της φύσης που οι διατροφολόγοι την χαρακτηρίζουν ως "δώρο" στην ανθρώπινη υγεία.

Οφέλη της κανέλας

Η φυσική γλυκιά γεύση της μπορεί να βοηθήσει ορισμένα άτομα να μειώσουν την κατανάλωσή τους σε ζάχαρη, γι' αυτό και συνιστάται ως συμπλήρωμα διατροφής σε πολλούς διαβητικούς. Έχει χρησιμοποιηθεί στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική για τη ναυτία, τα κρυολογήματα, την ανακούφιση των πόνων της έμμηνου ρύσης, ακόμα και για την αντιμετώπιση της διάρροιας.

Η κανέλα χρησιμοποιείται, επίσης, στο τσάι ως συστατικό και είναι γνωστή για τις αντι-διαβητικές της επιδράσεις, αφού επιβραδύνει την απορρόφηση της γλυκόζης στο έντερο για την αποφυγή της απότομης αύξησης της ινσουλίνης. Βοηθάει ακόμα στην πιο καθαρή αναπνοή: δοκιμάστε για παράδειγμα να βράσετε μερικά κλωνάρια κανέλας και να κάνετε πλύσεις (μπουκώματα) στο στόμα.

Τέλος, έχει αποδειχτεί επιστημονικά ότι η κανέλα επιδράει θετικά σε πολλούς δείκτες της καρδιαγγειακής υγείας: μειώνει την ολική χοληστερόλη, την «κακή» (LDL) χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια, ενώ αυξάνει την «καλή» (HDL) χοληστερόλη.

Η κανέλα ως αρωγός στην έντονη γυμναστική

Τα οφέλη της κανέλας στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, τα οποία βοηθούν πολύ τους διαβητικούς, είναι επίσης πολύ χρήσιμα για όσους θέλουν να κάνουν bodybuilding αλλά και έντονο πρόγραμμα γυμναστικής. Η κανέλα ρυθμίζει το σάκχαρο του αίματος και αποτρέπει την αύξηση του σωματικού βάρους. Προωθεί, δε, τα συναισθήματα της ζωτικότητας και της ενέργειας. Παρέχει μια πιο σταθερή/συνεχή ροή ενέργειας επειδή μειώνει τις ακραίες τιμές γλυκόζης στο αίμα.

Πιθανές παρενέργειες

Σε πολύ υψηλές ποσότητες η κανέλα μπορεί να αποδειχτεί τοξική για τον οργανισμό, λόγω της τοξικής ένωσης κουμαρίνης που περιέχει. Αποφύγετε να την καταναλώνετε σε υπερβολικές ποσότητες (πχ δεν είναι κάτι που τρώγεται με μεγάλες κουταλιές). Είναι γενικά ασφαλές για τα περισσότερα άτομα αν ληφθεί σε ποσότητα μέχρι 6 γραμμάρια ημερησίως.







Αν σας άρεσε το άρθρο κάντε ένα like, κοινοποιήστε το στους φίλους σας και μοιραστείτε μαζί τους την γνώση

Πηγή