Σελίδες

Πέμπτη 29 Μαΐου 2014

Μην φοβάστε τις Αλήθειες

Κάμποσοι χρησιμοποιούν την όποια αλήθεια εγωιστικά και υπερφίαλα, σαν τρόπο εκδίκησης, για να αποδείξουν ότι έχουν δίκιο, για να νοιώσουν ανώτεροι, για να κάνουν του άλλους να νοιώσουν κατώτεροι. Όμως αν συμβαίνει αυτό τότε η αλήθεια τους δεν είναι ολόκληρη, άρα δεν είναι αλήθεια.


Θα επαναλάβω το περίφημο παράδειγμα του GPS, ξέρετε, της συσκευής που χρησιμοποιείται, κυρίως στα μέσα μεταφοράς, για να μας δείξει το δρόμο. Το GPS λοιπόν, όπως όλοι μας, αναζητά έναν αληθινό δρόμο για να τον χρησιμοποιήσει σαν εργαλείο.

Η αλήθεια του GPS αποτελείται από δύο μέρη, α) το μέρος που βρισκόμαστε, που το διαβάζει από δορυφόρους και β) το μέρος που θέλουμε να πάμε, πληροφορία που εισάγουμε εμείς. Με αυτές τις δύο αλήθειες το GPS μας δίνει πιθανές λύσεις για το πως θα πάμε εκεί που θέλουμε, αν φυσικά το έχουμε ενημερώσει σωστά.

Δεν θα μας βάλει ποτέ τις φωνές, εκτός από κάτι καινούρια που μιμούνται την ανθρώπινη προσωπικότητα, απλά θα μας πει πως θα πάμε εκεί που θέλουμε και ακόμα αν πάρουμε λάθος δρόμο απλά θα μας διορθώσει.

Μια πιθανή Αλήθεια λοιπόν είναι το εργαλείο για να διορθώσουμε αυτά που δεν πάνε καλά ακόμα. Δεν έχει κανένα άλλο σκοπό και λόγο ύπαρξης. Και για αυτό χρειάζεται να μάθουμε να την βλέπουμε κατάματα και να την χρησιμοποιούμε συνεχώς.

Τώρα, ο συνηθισμένος τρόπος χρήσης, σαν όπλο ή σαν τρόπος αποφυγής της ζωής, έχει μόνο παρενέργειες και ο κύριος λόγος για αυτό είναι διότι εκλαμβάνει σαν μοναδική αλήθεια κάτι που είναι απλώς μια πιθανή εκδοχή της.

Αν, για παράδειγμα, εντοπίσεις ένα σφάλμα σε κάποιον και τον προειδοποιήσεις για αυτό ώστε να βρει τι πρέπει να κάνει για να το διορθώσει, τότε είναι μια αλήθεια, αλλά μόνο για σένα, αν τον κάνεις να νοιώσει άσχημα για αυτό, τότε δεν είναι αλήθεια γι’ αυτόν.

Αν χρησιμοποιήσεις τη γνώση που έχεις για να νοιώσεις ανωτερότητα απέναντι σε κάποιους άλλους, δηλ. εγωιστικά και ηλίθια, τότε χρησιμοποιείς προπαγανδιστικά την γνώση και αυτό είναι μόνο μια εκδοχή της δικής σου αλήθειας.

Την μισή αλήθεια, δηλαδή μια φτηνή απομίμηση, χρησιμοποιούν κυρίως τα μέσα ενημέρωσης, οι οι πολιτικοί, τα δικαστήρια, οι διαφημιστές, οι χρηματιστές και όλοι όσοι θέλουν είτε να κερδίσουν είτε εσύ να χάσεις.

Οπότε εκτός από το να μάθουμε να χρησιμοποιούμε τις αλήθειες σαν εργαλείο καλό είναι να μάθουμε να εντοπίζουμε ολόκληρη την όποια εκδοχή αλήθεια εκεί που μας έχουν πει τη μισή, συνήθως ωραιοποιημένη, για προπαγανδιστικούς λόγους ή για ανακύκλωση των meme.

Και φυσικά η όποια αλήθεια σημαίνει σεβασμός, κατανόηση, ανοχή, σημαίνει ότι γνωρίζουμε εμείς ότι οι αλήθειες δεν είναι μια, αλλά και κάτι που είναι αλήθεια σε ένα πλαίσιο σε κάποιο άλλο είναι ψέμα.

Μία από τις κύριες λειτουργίες της αυτοβελτίωσης είναι, πριν από κάθε προγραμματισμό και επίτευξη στόχων, το καθάρισμα του νου από άχρηστα προγράμματα και λειτουργίες. Και μία από τις άχρηστες λειτουργίες είναι ο εθισμός στη χρήση της “μοναδικής” αλήθειας πασπαλισμένης με όμορφα κομμάτια από ψέματα, η οποία εκτός από το ότι μας κάνει αναξιόπιστους αποτελεί και φρένο στη δική μας πρόοδο και επιτυχία, διότι μας δίνει ψεύτικες πληροφορίες.

Μη φοβάστε λοιπόν τις Αλήθειες, είναι αυτές που μας συνδέουν με τον υλικό κόσμο.





Αν σας άρεσε το άρθρο κάντε ένα like, κοινοποιήστε το στους φίλους σας και μοιραστείτε μαζί τους την γνώση

Πηγή