Παρασκευή, 23 Μαΐου 2014

Τι είναι τελικά οι εφιάλτες; Οι επιστήμονες απαντούν...

Ελάχιστες είναι μέχρι σήμερα οι μελέτες που διερευνούν τις σκοτεινές λεπτομέρειες και τα συναισθήματα που συνδέονται με τους εφιάλτες, ενώ ακόμη πιο λίγες είναι αυτές που αξιοποιούν τον "κορμό" των ονείρων ως βάση για την ανάλυσή τους.

Έχοντας ως στόχο να διαπιστώσουν τι κρύβεται πίσω από τους εφιάλτες, ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ, πραγματοποίησαν μελέτη, ζητώντας από 572 εθελοντές να καταγράψουν τι όνειρα έβλεπαν για διάστημα δύο έως πέντε εβδομάδων.

Σύμφωνα με όσα δημοσιεύονται στο περιοδικό «Sleep», η μέθοδος αυτή αποτελεί το λεγόμενο «χρυσό κανόνα» για το συγκεκριμένο είδος έρευνας, διότι άλλες αξιολογήσεις, όπως οι συνεντεύξεις και η συμπλήρωση ερωτηματολογίων, «ενδέχεται να περιέχουν ανακριβείς αναφορές στα όνειρα, λόγω της εύθραυστης φύσης τους και της δυσκολίας που υπάρχει να ανακαλεί κανείς τι έχει δει στον ύπνο του μετά από κάποιο χρονικό διάστημα».

Παράλληλα, ζήτησαν από τους εθελοντές να καταγράψουν σε ειδικές φόρμες τα συναισθήματά τους.

Σύμφωνα με όσα προέκυψαν από την ανάλυση 9.796 ονείρων, τα 253 κατατάχθηκαν στην κατηγορία «εφιάλτες» και 431 στην κατηγορία «άσχημα όνειρα».

Ως «εφιάλτες», χαρακτηρίστηκαν τα όνειρα εκείνα, που ήταν τόσο δυσάρεστα ώστε να προκαλέσουν έντονη συναισθηματική φόρτιση και να… ξυπνήσουν από τον ύπνο τους εθελοντές, ενώ ως «άσχημα όνειρα» χαρακτηρίστηκαν αυτά που ήταν μεν κακά και δυσάρεστα, όμως δεν προκαλούσαν τις ίδιες αντιδράσεις.

Tα κύρια ευρήματα των επιστημόνων:

- Σε ό,τι αφορά τους εφιάλτες, η πλειοψηφία των συμμετεχόντων στην έρευνα ανέφερε ότι βίωσε κάποιου είδους «σωματική βία». Οι ερευνητές το όρισαν ως «απειλή ή άμεση επίθεση κατά της σωματικής ακεραιότητας του ατόμου από κάποιον άλλο χαρακτήρα, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής επίθεσης, φόνου, απαγωγής ή απομόνωσης».

- Το κύριο θέμα των άσχημων ονείρων -και δεύτερο στην κατάταξη για τους εφιάλτες- ήταν οι «διαπροσωπικές συγκρούσεις» ή αλλιώς «συγκρούσεις ανάμεσα σε δύο χαρακτήρες με συστατικά στοιχεία την εχθρότητα, τις προσβολές, την ταπείνωση, την απόρριψη, την απιστία, το ψέμα κ.ά».

- Η τρίτη πιο κοινή απειλή… κατά τη διάρκεια του ύπνου και στις δύο αυτές κατηγορίες αφορούσε την αίσθηση της αποτυχίας, ανεπάρκειας ή ανικανότητας. Οι επιστήμονες έδωσαν την εξής εξήγηση: «Δυσκολία ή ανικανότητα του ατόμου που βλέπει το όνειρο να πετύχει ένα συγκεκριμένο στόχο, όπως για παράδειγμα το να αργήσει σε κάποιο ραντεβού, να μην μπορεί να μιλήσει, να χάνει ή να ξεχνάει πράγματα και να κάνει λάθη».

- Όπως ήταν αναμενόμενο, το αίσθημα του φόβου -όπως περιγράφηκε από τους εθελοντές ως: τρομοκρατημένος, φοβισμένος, πανικόβλητος- ήταν το πιο κοινό που αναφέρθηκε τόσο στα άσχημα όνειρα, όσο και στους εφιάλτες, όμως οι τελευταίοι ήταν πιο έντονοι συναισθηματικά.

- Οι εφιάλτες και τα άσχημα όνειρα χαρακτηρίστηκαν ως «περίεργα» ή «λιγότερο ορθολογικά και αντίθετα με την πραγματική ζωή» συγκριτικά με τα υπόλοιπα όνειρα.

Τέλος, διαπιστώθηκε ότι οι άντρες έβλεπαν πιο συχνά εφιάλτες που σχετίζονται με καταστροφές, ενώ οι γυναίκες είχαν διπλάσιες πιθανότητες να δουν έναν εφιάλτη που αφορά διαπροσωπικές συγκρούσεις.Αν σας άρεσε το άρθρο κάντε ένα like, κοινοποιήστε το στους φίλους σας και μοιραστείτε μαζί τους την γνώση

Πηγή