Σελίδες

Κυριακή 18 Μαΐου 2014

Η ευτυχία είναι εθελοντική υπόθεση

Πέντε τακτικές «που μπορούν να μας κάνουν πιο ευτυχισμένους» Πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι τα επίπεδα ευτυχίας μας ελέγχονται κυρίως από γενετικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες που βρίσκονται πέρα από τον έλεγχό μας. Αλλοι, όμως, υποστηρίζουν ότι εντόπισαν στη βιβλιογραφία πέντε τακτικές που έχουν το δυναμικό να ενισχύσουν την αίσθηση ευημερίας.

«Παρά τα ευρήματα που δείχνουν ότι η ευτυχία είναι εν μέρει γενετικά καθορισμένη, και παρά τα ευρήματα που δείχνουν ότι οι καταστάσεις της ζωής έχουν μικρότερη επιρροή στην ευτυχία μας από ό,τι νομίζουμε, εμείς υποστηρίζουμε ότι, παρόλα αυτά, υπάρχει ένα μεγάλο κομμάτι της ευτυχίας που έχουμε τη δύναμη να αλλάξουμε» δήλωσε η ψυχολόγος Σόνια Λιουμπομίρσκι του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Ρίβερσαϊντ.

Όπως αναφέρει ο απεσταλμένος του LiveScience στο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης για την Πρόοδο της Επιστήμης, η Δρ Λιουμπομίρσκι παρουσίασε μελέτη που βασίστηκε σε ανασκόπηση 51 παλαιότερων ερευνών με θέμα την αύξηση της ευτυχίας.Τα αποτελέσματα δημοσιεύονται στο Journal of Clinical Psychology.

Οι πέντε στρατηγικές για πιο ευτυχισμένες ημέρες:

*Να είστε ευγνώμονες. Εθελοντές που έγραψαν επιστολές για να εκφράσουν την ευγνωμοσύνη τους σε ανθρώπους που τους είχαν βοηθήσει ανέφεραν ότι ένιωσαν μια άνοδο των επιπέδων ευτυχίας που διήρκεσε εβδομάδες ή και μήνες. Και αυτό συνέβη ακόμα και στις περιπτώσεις που οι εθελοντές έγραψαν τις επιστολές αλλά δεν τις έστειλαν ποτέ.

*Φανταστείτε ένα καλύτερο μέλλον:
Εθελοντές που εξασκήθηκαν για εβδομάδες στο να φαντάζονται και να περιγράφουν γραπτώς στο ημερολόγιό τους ένα ιδανικό μέλλον, για παράδειγμα τη συνύπαρξη με έναν στοργικό σύντροφο ή την εύρεση μιας καλής δουλειάς, ένιωσαν να αυξάνεται το αίσθημα ευημερίας.

*Να είστε ευγνώμονες για όσα έχετε:
Συμμετέχοντες σε μελέτες που έγραφαν σε ημερολόγια τρία καλά πράγματα που τους είχαν συμβεί έμαθαν να εστιάζονται στους λόγους που έχουν να είναι ευτυχείς.

*Αξιοποιήστε τα δυνατά σημεία σας: Αυτό αφορά μια μελέτη στην οποία οι εθελοντές κλήθηκαν να αναγνωρίσουν και να αξιοποιήσουν τα πλεονεκτήματα του χαρακτήρα τους. Για παράδειγμα, κάποιος που απεχθάνεται τις επαγγελματικές συσκέψεις μπορεί να κάνει το κλίμα πιο ανάλαφρο με την καλή αίσθηση του χιούμορ που πιστεύει πως διαθέτει.

*Κάντε καλές πράξεις: Με το να βοηθάμε τους άλλους -γνωστούς ή αγνώστους- φαίνεται ότι μπορούμε να βοηθήσουμε και τον εαυτό μας.

Μάλιστα η Δρ Λιουμπομίρσκι είναι τόσο βέβαιη ότι μπορούμε να αυξήσουμε μόνοι μας την ευτυχία μας, ώστε δημιούργησε και μια βοηθητική εφαρμογή για το iPhone, με την ονομασία Live Happy (Ζήστε Ευτυχισμένα).





Αν σας άρεσε το άρθρο κάντε ένα like, κοινοποιήστε το στους φίλους σας και μοιραστείτε μαζί τους την γνώση

Πηγή