Σελίδες

Τρίτη 1 Απριλίου 2014

Μύθοι για την άσκηση και τη διατροφή

ΜΥΘΟΣ 1ος
Αδυνάτισμα Με Δίαιτα Μόνο Και Όχι Με Άσκηση Γιατί Το Σώμα Σφίγγει Και Δεν Μπορεί Να Φύγει Το Λίπος

Η πραγματικότητα



Η άσκηση αυξάνει το σφρίγος του σώματος μέσω της αύξησης του μυϊκού τόνου (δηλαδή οι μύες έχουν μεγαλύτερη σύσπαση σε κατάσταση ηρεμίας) και μέσω της πρόκλησης μυϊκής υπερτροφίας (αύξηση μυϊκού όγκου όταν ασκούμαστε με βάρη ή γενικότερα με αντιστάσεις). Η θετική, (από άποψη υγείας και αισθητικής) αυτή μεταβολή δεν εμποδίζει το χάσιμο λίπους γιατί ο λιπώδης ιστός είναι ανατομικά διακριτός από τον μυϊκό και δεν μπορεί να παγιδευτεί από εκείνον. Από πού συμβαίνει όμως είναι ότι η μυϊκή υπερτροφία κάνει λιγότερη θεαματική την απώλεια βάρους στο ξεκίνημα μιας δίαιτας οπότε οι ενδιαφερόμενοι δεν εντυπωσιάζονται ή ακόμα και δυσαρεστούνται. Γιαυτό πρέπει να μάθετε ότι εκείνο που έχει σημασία δεν είναι το χάσιμο βάρους αλλά το χάσιμο λίπους. Έτσι εκτός από το ζύγισμα χρειάζεται και η λιπομέτρηση με κάποια από τις υπάρχουσες μεθόδους. Η πιο αξιόπιστες είναι η μέτρηση των δερματοπτυχών και η βιοηλεκτρική αντίσταση.

H γυμναστική είναι απολύτως απαραίτητη σε οποιοδήποτε πρόγραμμα μείωσης βάρους γιατί:
•Επιταχύνει την απώλεια σωματικού λίπους
•Βοηθά στην υπέρβαση των σημείων στασιμότητας της δίαιτας
•Βοηθά στην διατήρηση του νεοαποκτηθέντος βάρους
•Προσφέρει στο άτομο μια διέξοδο εκτόνωσης διαφορετική από το φαγητό
•Βοηθάει την διατήρηση του μυϊκού ιστού και την απώλεια λίπους

ΜΥΘΟΣ 2ος
Τοπικές Ασκήσεις Για Τοπικό Αδυνάτισμα



Η πραγματικότητα

Εκείνος που ασκείται είναι ο μυς και όχι το λίπος. Το λίπος παρέχει μόνο ενέργεια για την μυϊκή λειτουργία μέσω της διάσπασης των τριγλυκεριδίων, (λιπόλυση) της διοχέτευσης των παραγόμενων λιπαρών οξέων στο αίμα και της πρόσληψης και καύσης τους από άλλους ιστούς, (ανάμεσα τους και από τους ασκούμενους μύες). Οι εντολές για λιπόλυση (νευρικές και ορμονικές) προέρχονται από τον εγκέφαλο και απευθύνονται σε ολόκληρο το λιπώδη ιστό. Δεν υπάρχει άμεση επικοινωνία ανάμεσα σε ένα μυ και στο παρακείμενο λίπος έτσι που γυμνάζοντας για παράδειγμα τους γλουτούς να μειώνονται επιλεκτικά τα ψωμάκια. Η μείωση του λίπους γίνεται από όλο το σώμα ανάλογα (σχεδόν) με την ποσότητα του σε κάθε σημείο.

ΜΥΘΟΣ 3ος
Για Να Αδυνατίσετε Εξαφανίστε Όλο Το Λίπος Από Την Τροφή



Η πραγματικότητα

Είναι αλήθεια ότι τα λίπη της τροφής έχουν μεγάλη θερμιδική αξία και ότι αποθηκεύονται ως λίπος στον οργανισμό πιο αποτελεσματικά από τους υδατάνθρακες και τις πρωτεΐνες. Όμως τα λίπη της τροφής περιέχουν απαραίτητα θρεπτικά συστατικά (δηλαδή συστατικά που ο οργανισμός μας αδυνατεί να συνθέσει ο ίδιος). Αυτά είναι τα λιπαρά οξέα (λινέλαιο και λενελανικό) και οι λιποδιαλυτές βιταμίνες Α ,D, E, K. Αν τα λίπη της τροφής είναι λιγότερα από το 15-20% ως ποσοστό της συνολικής ενέργειας υπάρχει κίνδυνος ανεπαρκούς πρόσληψης των παραπάνω συστατικών γι’ αυτό και προτείνετε η κατανάλωση λίπους σε ποσοστό 25-30%. Άλλωστε αν ο οργανισμός δεν λαμβάνει λίπος, δεν θα κάψει και λίπος.

ΜΥΘΟΣ 4ος
Όχι Υδατάνθρακες (Ή Περιορίστε Τους Υδατάνθρακες Γιατί Παχαίνουν)



Η πραγματικότητα

Είναι ακριβώς το αντίθετο. Οι υδατάνθρακες έχουν την μικρότερη πιθανότητα να προκαλέσουν πάχους γιατί έχουν την μικρότερη (μαζί με τις πρωτεΐνες) θερμιδική αξία και προκαλούν το αίσθημα του κορεσμού (οπότε αποθαρρύνουν την παραπάνω πρόσληψη τροφής). Επιπλέον η τυχόν υπερβολική πρόληψη υδατανθράκων οδηγεί σε πρώτη φάση αύξηση του ρυθμού διάσπασης τους στον οργανισμό. Τέλος οι υδατάνθρακες (και συγκεκριμένα η γλυκόζη) είναι το αποκλειστικό καύσιμο του εγκεφάλου και των ερυθρών αιμοσφαιρίων οπότε η επάρκεια τους εξασφαλίζει την σωστή λειτουργία ολόκληρου του οργανισμού. Για όλους τους παραπάνω λόγους οι υδατάνθρακες πρέπει να αποτελούν τη βάση της διατροφής μας αντιπροσωπεύοντας πάνω από το 50% της συνολικής ενέργειας.

ΜΥΘΟΣ 5ος
Οι Δίαιτες Για Γρήγορο Αδυνάτισμα (Δίαιτες Λιμοκτονίας)



Η πραγματικότητα

Δίνουν εντυπωσιακά αποτελέσματα και κάνουν μερικούς ευτυχισμένους αλλά για λίγο. Οι στατιστικές δείχνουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία όσων ακολουθούν τέτοιες δίαιτες επιστρέφουν σύντομα στα κιλά τους ή και τα ξεπερνάνε. Υπάρχουν ακόμα ενδείξεις ότι κάθε νέα προσπάθεια αδυνατίσματος συναντά μεγαλύτερες δυσκολίες από την προηγούμενη. Προσθέστε σε αυτές την ανεπαρκή πρόσληψη πολλών θρεπτικών συστατικών, που μοιραία συνοδεύει τέτοιες δίαιτες, με τους συνακόλουθους κινδύνους για την υγεία καθώς και την ατονία και ευερεθιστικότητα που συνήθως φέρνουν και θα πεισθείτε ότι οι δίαιτες λιμοκτονίας είναι ότι χειρότερο θα μπορούσατε να κάνετε. Αντί για αυτές δοκιμάστε ένα πρόγραμμα μετρίου περιορισμού της τροφής χωρίς αποκλεισμούς τροφίμων που θα αφαιρεί το πολύ ένα κιλό την εβδομάδα μέχρι την επίτευξη του επιθυμητού στόχου. Και να έχετε υπομονή. Όσο περισσότερο χρόνο κάνετε να χάσετε το βάρος τόσο πιο εύκολο θα είναι μετά να το διατηρήσετε ακόμα και με κάποιες παρασπονδίες. Μετά από ένα τέτοιο πρόγραμμα το άτομο συνήθως εμπεδώνει τις αρχές της υγιεινής διατροφής που θα το βοηθήσει να παραμείνει υγιές και σε καλή φυσική κατάσταση. Και μην ξεχνάτε την άσκηση, γιατί εκτός από τα θετικά που προαναφέραμε, με συστηματική γύμναση περιορίζουμε λιγότερο την τροφή κάνοντας έτσι πιο εφαρμόσιμο το νέο μας διαιτολόγιο.


“Copyright υλικού © Χρύσα Ευαγγέλου, για το www.enorasis.edu.gr“.

Αν σας άρεσε το άρθρο κάντε ένα like, κοινοποιήστε το στους φίλους σας και μοιραστείτε μαζί τους την γνώση

Πηγή