Σελίδες

Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014

Δέκα παράξενα παιχνίδια του μυαλού

Γνωρίζουμε πολλά για τους αριστερόχειρες, αυτή την ιδιόμορφη και ταυτόχρονα εντυπωσιακή ομάδα ανθρώπων. Τι ξέρουμε όμως για αριστερόστροφες πράξεις και φυσικές καταστάσεις, δηλαδή για όσα γυρίζουν αντίθετα από τη φορά των δεικτών του ρολογιού; Υπάρχουν τέτοια φαινόμενα και ποια είναι;

• Όλοι οι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος αλλά και όλοι σχεδόν οι γνωστοί αστεροειδείς και οι κομήτες περιστρέφονται με αριστερή φορά γύρω από τον ήλιο. Οι πλανήτες κάνουν το ίδιο και γύρω από τον άξονά τους, με εξαίρεση την Αφροδίτη και τον Ουρανό, που κινούνται (ανεξήγητα) δεξιόστροφα ως προς τον άξονά τους.



• Οι τυφώνες, οι κυκλώνες και οι ανεμοστρόβιλοι κινούνται αριστερόστροφα, μόνο όμως στο βόρειο ημισφαίριο της Γης – στο νότιο κινούνται δεξιόστροφα. Η ιδιοτροπία αυτή είναι γνωστή στους φυσικούς. Είναι ένα φαινόμενο που επηρεάζει το νερό και τον αέρα και αποδίδεται στην «δύναμη Coriolis», η οποία σχετίζεται με την περιστροφή της Γης.

• Χάρη στην ίδια δύναμη, αν γεμίσουμε με νερό έναν νιπτήρα στο βόρειο ημισφαίριο και αφαιρέσουμε το πώμα από τον πυθμένα, το νερό κατά τη διαφυγή του από την τρύπα εμφανίζει αριστερόστροφη κίνηση.

• Πολλοί μιλούν για τη δύναμη του αριστερόστροφου νερού. Ερευνητές που μελέτησαν τους μακρόβιους κατοίκους της περιοχής Χάνζα στα βουνά του βόρειου Πακιστάν και του Βιλκαμπάμπα στο Εκουαδόρ προσπάθησαν να βρουν το κλειδί της μακράς, υγιούς ζωής τους. Μεταξύ άλλων ανακάλυψαν ότι το νερό που πίνουν διαθέτει ηλεκτρόνια που στροβιλίζονται αριστερόστροφα, σε αντίθεση με το κοινό νερό, τα ηλεκτρόνια του οποίου παρουσιάζουν δεξιόστροφη κίνηση.
Αριστερόστροφοι άνθρωποι και αντικείμενα

• Οι Μουσουλμάνοι περιφέρονται από παράδοση 7 φορές αριστερόστροφα γύρω από την ιερή πέτρα Κάαμπα στη Μέκκα, το πιο σπουδαίο θρησκευτικό τους μνημείο. Το τελετουργικό τους (ονομάζεται Tawaf) απαιτεί να έχουν την ιερή πέτρα στα αριστερά τους, καθώς περιφέρονται γύρω της. Όπως εξηγούν, όλο το σύμπαν κινείται αριστερόστροφα: Οι γαλαξίες, οι πλανήτες, η Γη γύρω από τον ήλιο, η σελήνη γύρω από τη Γη. Το ίδιο ισχύει και στον μικρόκοσμο: Το ηλεκτρόνιο κινείται γύρω από τον εαυτό του αλλά και γύρω από τον πυρήνα του ατόμου αριστερόστροφα, ενώ με την ίδια αριστερή φορά κινείται και το ωάριο πριν από τη γονιμοποίηση, όταν περιβάλλεται από σπερματοζωάρια.

• Οι Περιστρεφόμενοι Δερβίσηδες των Σούφι στροβιλίζονται και εκείνοι αριστερόστροφα κατά τη διάρκεια του παραδοσιακού χορού τους.

• Σε αντίθεση με όλες τις άλλες εταιρείες αυτοκινήτων, η ιαπωνική Honda μέχρι το 2000 παρήγε έναν αριστερόστροφης κίνησης τετρακύλινδρο κινητήρα, τον οποίο τοποθετούσε στο πίσω μέρος των μικρότερων οχημάτων της.

• Η καινοτομία των ρολογιών που οι δείκτες τους κινούνται αριστερόστροφα φαίνεται ότι δεν εφαρμόστηκε μόνο ως βοήθημα για τους αριστερόχειρες. Κάποια εβραϊκά ρολόγια που κόσμησαν πύργους συναγωγών στην Ευρώπη λέγεται ότι κατασκευάστηκαν με την ίδια λογική, για να είναι σύμφωνα με την ανάγνωση της εβραϊκής γλώσσας (ως γνωστόν, η ανάγνωση στη γλώσσα αυτή γίνεται από τα δεξιά προς τα αριστερά).

Golden Magazine




Αν σας άρεσε το άρθρο κάντε ένα like, κοινοποιήστε το στους φίλους σας και μοιραστείτε μαζί τους την γνώση

Πηγή