Σελίδες

Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014

Τα ενεργειακά μας σώματα

Ότι ζει, πάλλεται με ενέργεια και αυτή η ενέργεια εμπεριέχει πληροφορίες. Παρότι οι ασκούντες τις συμπληρωματικές θεραπείες αποδέχονται αυτήν την αρχή, όσοι δεν ασχολούνται με αυτόν τον κλάδο δυσκολεύονται να την κατανοήσουν.



Μολαταύτα, αρκετοί ιατροί αποδέχονται την ύπαρξη ενός ηλεκτρομαγνητικού πεδίου που παράγεται από τις βιολογικές διεργασίες του οργανισμού.

Ορισμένες πνευματικές διδασκαλίες αναφέρονται στο “αιθερικό σώμα”, εννοώντας τα συναισθήματα μας που εκφράζονται σε ενεργειακό πεδίο.

Το ανθρώπινο σώμα περιβάλλεται από ένα ενεργειακό πεδίο που φτάνει μέχρι το σημείο διάτασης των χεριών μας. Αυτό το πεδίο αποτελεί όχι μόνο χώρο επικοινωνίας αλλά και ένα ιδιαίτερα ευαίσθητο σύστημα αντίληψης.

Σε κάθε εμπειρία της ζωής μας συνεχώς λαμβάνουμε και αποστέλλουμε πληροφορίες. Συνεπώς ο νους εκτός από το ότι διατηρεί στενή επικοινωνία με το σώμα είναι παρόν σε όλα τα κύτταρα του σώματος. Έτσι οτιδήποτε σκεφτόμαστε και πιστεύουμε έχει δραματική επίδραση στην υγεία μας. Όλοι έχουμε αισθανθεί την καρδιά μας να χτυπά ξέφρενα όταν φοβόμαστε και γνωρίζουμε ότι υπάρχει πιθανότητα να λιποθυμήσουμε μπροστά σε μια δυσάρεστη κατάσταση. Επομένως μπορούμε να κατανοήσουμε πως συναισθήματα όπως η μοναξιά ή η θλίψη μπορούν να διαταράξουν τον οργανισμό μας.

Όταν η κατάθλιψη, ο φόβος, το άγχος, ο συναισθηματικός πόνος, ο θυμός ή η ζήλεια καταλαμβάνουν το συναισθηματικό μας κόσμο, καταπονείται το ανοσοποιητικό μας σύστημα και έτσι αρρωσταίνουμε.

Τα αρνητικά συναισθήματα αποθηκεύονται ως αρνητική ενέργεια, η οποία διαταράσσει τις ισορροπίες του οργανισμού και προκαλεί χρόνιες παθήσεις.

Ας δούμε αναλυτικότερα για τα σώματα:



Φυσικό σώμα
Αρχικά υπάρχει το φυσικό σώμα που όλοι αντιλαμβανόμαστε με τις αισθήσεις μας το οποίο αναλύεται σε τρία επιμέρους σώματα: το σώμα των υγρών, το σώμα των στερεών και το σώμα των αεριών. Με το φυσικό σώμα έχει ασχοληθεί κατεξοχήν η ιατρική, η φυσική, η χημεία και η βιολογία. Η επιστήμη το έχει πλέον ερευνήσει και αναλύσει διεξοδικά. Μπορεί να το εγχειρήσει, να το αναπλάσει, ακόμα και να το μεταλλάξει. Όμως στα διεθνή ιατρικά συνέδρια, οι ανακοινώσεις λένε ότι το 95% των ασθενειών προέρχονται από ”ψυχολογικά” αίτια, κάτι το οποίο υποστήριζε ο Ιπποκράτης και οι Ασκληπιάδες.



Αιθερικό
Όπως όλα τα φυσικά σώματα έτσι και το ανθρώπινο, έχει και αλλά σώματα που το περιβάλλουν. Το αμέσως επόμενο είναι το αιθερικό σώμα. Φανταστείτε ένα κουκούλι που περιβάλλει, αγκαλιάζει και εμπεριέχει (πληρεί) το φυσικό μας σώμα. Το αιθερικό σώμα με την σειρά του χωρίζεται σε επιμέρους σώματα, τα οποία με απλά λόγια μπορούμε να πούμε ότι είναι οι αισθήσεις μας.

Το αιθερικό σώμα έχει φωτογραφηθεί (φωτογραφίες Κίρλιαν), έχει μελετηθεί και ερευνάται συνεχώς από όλο και περισσότερους επιστήμονες.

Το αιθερικό σώμα είναι ο μεταβιβαστής όλων των ενεργειών προς το φυσικό σώμα. Αποτελείται εξολοκλήρου από γραμμές και σημεία που διασταυρώνονται αμοιβαία και σχηματίζουν τα κέντρα ενεργείας. Υπάρχουν 7 κύρια κέντρα (τσάκρας) και παρά πολλά δευτερεύοντα. Τα τσάκρας βρίσκονται πάνω στην σπονδυλική στήλη από την βάση της μέχρι την κορυφή του κεφαλιού και διατηρούν την φυσική και συναισθηματική υγεία του σώματος.



Συναισθηματικό

Το αμέσως επόμενο σώμα είναι το συναισθηματικό, που εμπεριέχει τα δυο προηγούμενα σώματα δηλαδή το φυσικό και το αιθερικό. Και αυτό με την σειρά του απαρτίζεται από επιμέρους σώματα – τα αισθήματα μας. Διακρίνουμε αισθήματα “βαριά”, χαμηλής δόνησης (θυμός, οργή) και άλλα πιο ευγενή, υψηλότερης δόνησης (θαυμασμός, συμπάθεια, κτλ).



Νοητικό
Ακολουθεί το νοητικό σώμα, το οποίο βασικά χωρίζεται στον συγκεκριμένο νου, αυτόν που χρησιμοποιούμαι για να κάνουμε τις κινήσεις, τις εργασίες και τους υπολογισμούς που χρειαζόμαστε, και τον ανώτερο νου, στον οποίο μπορούμε να πούμε ότι περιέχονται όλες οι ανώτερες ιδέες και έννοιες, π.χ. Δικαιοσύνη, Ελευθερία, κτλ.

Όλα τα σώματα το φυσικό-αιθερικό, το αστρικό και το κατώτερο νοητικό -συγκεκριμένος νους, αποτελούν την προσωπικότητα μας. Όλα τα κατώτερα σώματα αποτελούν την ύλη.

Στο ανώτερο νοητικό σώμα βρίσκεται η οικία της ψυχής.

Πάνω από το νοητικό υπάρχουν και αλλά σώματα που θα μπορούσαμε να τα ονομάσουμε -Πνεύμα-. Στην πραγματικότητα όλοι είμαστε Πνεύμα, μοναδικό και ατομικό.

Η ψυχή είναι ο διαμεσολαβητής μεταξύ Πνεύματος και ύλης.



Ασθένεια και σώματα
Από την εποχή του Ιπποκράτη η υγεία ορίζεται σαν μια κατάσταση ισορροπίας και η ασθένεια σαν μια κατάσταση ανισορροπίας.

Κάθε ασθένεια είναι το αποτέλεσμα αναστολής της ζωής της ψυχής. Και αυτό αληθεύει για όλες τις μορφές σε όλα τα βασίλεια (των ορυκτών, των φυτών, των ζώων και στο ανθρώπινο).

Και αυτό είναι νόμος.



Βασικά είμαστε Πνεύμα
Καθώς η ενέργεια ρέει από το Πνεύμα στο φυσικό σώμα, μεσολαβεί η ψυχή σαν εξισορροπητής. Από την ψυχή μέχρι το φυσικό σώμα υπάρχουν το νοητικό, το συναισθηματικό και το αιθερικὀ σώμα. Εξαιτίας αυτής της ροής της ενέργειας το φυσικό σώμα είναι το τελευταίο σώμα που δημιουργείται. Καθώς η ενέργεια ρέει, συχνά μπλοκάρεται από σκέψεις και συναισθήματα. Ένα μεγάλο ποσό της εξοστρακίζεται με αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός μη πλήρους ενεργείας αιθερικό σώμα. Αυτό μετά από την πάροδο του χρόνου, έχει σαν αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα Α-ΣΘΕΝΕΣ φυσικό σώμα.

Για παράδειγμα, οπότε διαταράσσεται η ισορροπία ενός τσάκρα το σώμα ασθενεί, αφού η ασπίδα του έχει υποστεί ρήξη. πχ, ένα άτομο που φέρει καταπιεσμένο θυμό από τα παιδικά του χρόνια, βιώνει αυτό το συναίσθημα στην περιοχή του ηλιακού πλέγματος-περιοχή στομάχου. Κατά παρόμοιο τρόπο η θλίψη, ειδικά για την απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου, μπορεί να συσσωρευτεί στο τμήμα του αιθερικού σώματος που συνδέεται με την καρδιά(και τότε μιλάμε για “ραγισμένη καρδιά”).

Κάθε ασθένεια προκαλείται από έλλειψη αρμονίας μεταξύ ζωής και μορφής. Δηλαδή μεταξύ Πνεύματος και ύλης.


Πηγή: Εσωτέρα Θεραπευτική, Αλίκης Μπέιλυ.


“Copyright υλικού © Γεώργιος Νικηταϊδης, για το www.enorasis.edu.gr“.

Αν σας άρεσε το άρθρο κάντε ένα like, κοινοποιήστε το στους φίλους σας και μοιραστείτε μαζί τους την γνώση

Πηγή