Σελίδες

Σάββατο 15 Μαρτίου 2014

Η φιλία κατά τον Αριστοτελη

Κατά τον Αριστοτέλη, η φιλία βασίζεται στην αγάπη του αγαθού ανθρώπου για τον εαυτό του, δηλ. ο φίλος είναι ένας άλλος εαυτός, η διεύρυνση κι η προέκτασή μας.



Ο άνθρωπος με τη βοήθεια του φίλου ή των φίλων λύνει τα προβλήματά του, αντιμετωπίζει καλύτερα τις δυσκολίες της καθημερινότητας, μέσα απ' τις συμβουλές των φίλων αποφεύγονται τα σφάλματα, με τις φροντίδες τους ανακουφίζονται ο πόνος, η θλίψη, τ' αδιέξοδα. Διευρύνεται μέσα απ' τη φιλία ο νους του ανθρώπου, μέσα απ' τη στενή συναισθηματική σχέση, την αμοιβαία, ο άνθρωπος πλουτίζει τον εσωτερικό του κόσμο.

Οι φίλοι βοηθούν τον άνθρωπο να κατανοήσει τα λάθη και τα ελαττώματά του, να βελτιώσει το χαρακτήρα του, ν' ανακαλύψει τα προτερήματά του και καλλιεργώντας τα να κερδίσει την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθηση που του χρειάζεται στη ζωή. Κατά τον Αριστοτέλη, υπάρχουν και «φιλίες δια το χρήσιμον», επειδή δεν είναι οικονομικά αυτάρκης ο άνθρωπος. Με τη φιλία παραμερίζεται ο εγωισμός, η μισαλλοδοξία, ο ατομισμός και προάγεται η αλληλοβοήθεια, ο αλληλοσεβασμός, η διαλλακτικότητα.



Αν σας άρεσε το άρθρο κάντε ένα like, κοινοποιήστε το στους φίλους σας και μοιραστείτε μαζί τους την γνώση

Πηγή