Σελίδες

Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2014

Ο νους και η συνειδητότητα αποτελούν δυο χωριστά πράγματα ή μήπως ο σιωπηλός νους είναι αυτό που λέμε συνειδητότητα;

Εξαρτάται. Εξαρτάται από τον ορισμό που δίνεις. Κατ΄εμένα όμως, νους είναι το τμήμα εκείνο που σου έχει δοθεί. Δεν είναι δικό σου. Νους σημαίνει το δανεισμένο, νους σημαίνει το καλλιεργημένο, νους σημαίνει εκείνο που έχει εισχωρήσει μέσα σου από την κοινωνία. Δεν είναι εσύ. Η συνειδητότητα είναι η φύση σου΄ ο νους είναι απλώς η περιφέρεια που δημιούργησε γύρω σου η κοινωνία, ο πολιτισμός, η μόρφωσή σου.

Νους σημαίνει προγραμματισμός. Μπορείς να έχεις Ινδουϊστικό νου, αλλά δεν μπορείς να έχεις Ινδουϊστική συνειδητότητα. Μπορείς να έχεις Χριστιανικό νου, αλλά δεν μπορείς να έχεις Χριστιανική συνειδητότητα. Η συνειδητότητα είναι μία. Είναι αδιαίρετη. Τα είδη του νου είναι πολλά γιατί είναι πολλές οι κοινωνίες΄ οι πολιτισμοί, οι θρησκείες είναι πολλές. Κάθε πολιτισμός, κάθε κοινωνία, δημιουργεί διαφορετικό νου. Ο νους αποτελεί κοινωνικό υποπροϊόν. Και αν δεν διαλυθεί αυτός ο νους, δεν μπορείς να πας προς τα μέσα΄ δεν μπορείς να γνωρίσεις ποια είναι πραγματικά η φύση σου, ποια είναι αυθεντικά η ύπαρξή σου, η συνειδητότητά σου.

Η προσπάθεια να προχωρήσεις στον διαλογισμό αποτελεί αγώνα ενάντια στον νου. Ο νους δεν είναι ποτέ διαλογιστικός, δεν είναι ποτέ σιωπηλός, είναι λοιπόν δίχως νόημα, παράλογο, να πούμε ΄νους σιωπηλός΄ . Είναι ακριβώς σαν να λέμε ΄υγειής αρρώστια΄ . Δεν βγάζει νόημα. Πώς να υπάρξει αρρώστια που είναι υγειής; Η αρρώστια είναι αρρώστια, και υγεία είναι η απουσία της αρρώστιας.

Δεν υπάρχει σιωπηλός νους. Οταν υπάρχει σιωπή, δεν υπάρχει νους. Όταν υπάρχει νους, δεν υπάρχει σιωπή. Ο νους αποτελεί από τη φύση του διαταραχή, αρρώστια. Διαλογισμός είναι η κατάσταση τού μη-νου. Όχι του σιωπηλού νου, όχι του υγειούς νου, όχι του συγκεντρωμένου νου, όχι. Διαλογισμός είναι η κατάσταση τού μη-νου: δεν υπάρχει μέσα σου η κοινωνία, δεν υπάρχει μέσα σου κανείς προγραμματισμός. Μόνο εσύ, με την καθαρή συνειδητότητά σου.

Στο Ζεν λένε: ανακάλυψε το αυθεντικό σου πρόσωπο. Το πρόσωπο που χρησιμοποιείς δεν είναι αυθεντικό΄ είναι καλλιεργημένο. Δεν είναι το δικό σου πρόσωπο΄ είναι μια απλή πρόσοψη, ένα απλό τέχνασμα. Εχεις πολλά πρόσωπα, κάθε στιγμή αλλάζεις το πρόσωπό σου. Το αλλάζεις συνεχώς. Η αλλαγή έχει γίνει τόσο αυτόματη πια ώστε δεν την παρατηρείς καν, δεν την προσέχεις.

Όταν συναντάς τον υπηρέτη σου, έχεις άλλο πρόσωπο από εκείνο που έχεις όταν συναντάς τον προϊστάμενό σου. Αν κάθεται ο υπηρέτης σου στα αριστερά σου και ο προϊστάμενός σου κάθεται δεξιά, έχεις δυο πρόσωπα. Το αριστερό πρόσωπο είναι για τον υπηρέτη και το δεξί πρόσωπο είναι για τον προϊστάμενο. Είσαι δυο άνθρωποι ταυτόχρονα. Πώς να έχεις το ίδιο πρόσωπο για τον υπηρέτη σου; Το ένα σου μάτι έχει μια ορισμένη ποιότητα, ένα ορισμένο βλέμμα. Το άλλο σου μάτι έχει διαφορετική ποιότητα, διαφορετικό βλέμμα. Προορίζεται για τον προϊστάμενο και το άλλο προορίζεται για τον υπηρέτη. Εχει γίνει τόσο αυτόματο αυτό, τόσο μηχανικό, τόσο ρομποτικό, που αλλάζεις συνεχώς τα πρόσωπά σου, έχεις πληθώρα προσώπων, και ούτε ένα τους δεν είναι το αυθεντικό.

Στο Ζεν λένε: Βρες το αυθεντικό σου πρόσωπο, το πρόσωπο που είχες πριν γεννηθείς, ή το πρόσωπο που θα έχεις όταν θα πεθάνεις. Ποιο είναι αυτό το αυθεντικό πρόσωπο; Το αυθεντικό πρόσωπο είναι η συνειδητότητά σου. Όλα σου τα άλλα πρόσωπα προέρχονται από το νου σου.

Να θυμάσαι καλά ότι δεν έχεις έναν νου΄ έχεις πολλούς. Ξέχασε την ιδέα ότι έχει ο καθένας έναν νου. Δεν έχεις, έχεις πολλά είδη νου: ένα πλήθος, μια πληθώρα΄ είσαι πολυ-ψυχικός. Το πρωί έχεις έναν νου, το απόγευμα διαφορετικό νου και το βράδυ πάλι ένα διαφορετικό νου. Κάθε μια στιγμή έχεις διαφορετικό νου.

Ο νους είναι ροή: σαν ποταμός, κυλάει, αλλάζει. Η συνειδητότητα είναι αιώνια, μία. Δεν είναι διαφορετική το πρωί και διαφορετική το βράδυ. Δεν είναι διαφορετική όταν γεννιέσαι και διαφορετική όταν πεθαίνεις. Είναι μία και η αυτή, είναι αιώνια. Ο νους είναι ροή. Το παιδί έχει παιδιάστικο νου, ο γέρος έχει γέρικο νου΄ αλλά το παιδί και ο γέρος έχουν την ίδια συνειδητότητα, η οποία δεν είναι ούτε παιδιάστικη ούτε γέρικη. Δεν μπορεί να είναι.

Ο νους κινείται μέσα στο χρόνο και η συνειδητότητα κινείται στην αχρονικότητα. Δεν είναι ένα πράγμα. Είμαστε όμως ταυτισμένοι με τον νου. Λέμε συνεχώς, επιμένουμε, ΄΄Ο νους μου. Ετσι σκέπτομαι. Αυτή είναι η σκέψη μου. Αυτή είναι η ιδεολογία μου.΄΄ Λόγω αυτής της ταύτισης με τον νου, χάνεις εκείνο που είσαι πραγματικά.

Διάλυσε αυτές τις συνδέσεις με το νου. Να θυμάσαι ότι τα είδη τού νου σου δεν είναι δικά σου. Σου τα έδωσαν οι άλλοι: οι γονείς σου, η κοινωνία σου, το πανεπιστήμιό σου. Σου τα έχουν δώσει. Πέταξέ τα. Μείνε με την απλή συνειδητότητα η οποία είσαι, καθαρή συνειδητότητα, αθώα. Ετσι προχωρεί κανείς από τον νου στον διαλογισμό. Ετσι απομακρύνεται κανείς από την κοινωνία, από τα έξω προς τα μέσα. Ετσι προχωρεί κανείς από τον κόσμο που έφτιαξε ο άνθρωπος, τη μάγυα, προς την συμπαντική αλήθεια, προς την ύπαρξη.



Osho: The New Alchemy: To Turn You On, Κεφάλαιο 10


Αν σας άρεσε το άρθρο κάντε ένα like, κοινοποιήστε το στους φίλους σας και μοιραστείτε μαζί τους την γνώση

Πηγή